Möödunud nädalal toimus Partnerluskogu õppereis, mille raames kohtuti Aider La Gomera tegevusrühmaga, kellel staaži EUROPARC sertifikaadiga, millega liitumist ka Kagu-Eesti tegevusrühmad kavandatava koostöö raames plaanivad, juba 15 aastat.

Kehtiv strateegia on tegevuskava aastateks 2023-2027 ning selle fookuses on eelkõige säästev, vastutustundlik ja jätkusuutlik turism. Kuigi suuresti on fookuses olnud Garajonay rahvuspargi säilitamine ja haldamine, on strateegia siiski piirkonnaülene, kaasatud on erinevad huvigrupid, sh ettevõtete võrgustik, kes kõik töötavad ühise eesmärgi nimel.

Piirkonna pingutust on märgatud ka mujal Euroopas, 2023. aastal sai La Gomera hotell „Gran Rey“ rahvusvahelise žürii poolt suure tunnustuse osaliseks kategoorias „Mõjude vähendamine keskkonnale“ ning valiti „Star Awards“ tunnustusüritusel Brüsselis kategooria parimaks! Gran Rey hotelli tunnustati väga hea ja hästi dokumenteeritud töö eest erinevate meetmete rakendamisel, et vähendada vee- ja elektritarbimist, soosida taaskasutust ja vähendada pakendite kasutamist.

Partnerluskogu esindusele tutvustati mitmeid piirkonna LEADER projekte, näiteks ettevõtet Molino De Gofio, kus toodetakse kohalikust toorainest gofiot. Tegu on kõrgelt hinnatud ettevõtjaga, 2017. aastal valiti just nende gofio Kanaaride parimaks. LEADER kaasabiga soetati tootmiseks vajaminevad seadmed ning planeeritakse uut investeeringut ventilatsioonisüsteemi uuendamiseks.

Ülevaate piirkonna ajaloost saime külastusel arheoloogiamuuseumisse, kuhu on LEADER kaasabil valminud mitmeid ekspositsioone,  korraldatud rändnäitusi jmt. Kohalikud peavad oma päritolust ja ajaloost väga lugu ning selle edasiandmist tulevastele põlvedele peetakse väga oluliseks. Põnev külastus oli ka etnograafiakeskusesse „Los Telares“, kus tutvustati kohalikku vilekeelt, käsitööd ja tehti ringkäik mahetalus.

Õppereisi jooksul külastasime veel teisigi Kanaaride ettevõtteid ja vaatamisväärsusi, mille arendamisse panustatud LEADERiga. Naturjube oli ettevõte, kes toodab banaanidest erinevaid maiuseid ja batoonikesi, lisaks tehasele külastasime ka banaaniistandust, kus õnnestus näha ka seda tööprotsessi, kuidas toimub banaani taimelt kobara eemaldamine. Üks kobar kaalub keskmiselt 50kg ning kannab ligi 200 vilja.

Kohalikku meetegu saime lähemalt vaadata Ecoalpispa meetalus, mis loodi peretütre kirest looduse ja mesilaste vastu. Lisaks meetootmisele valmistatakse toiduks mõeldud mesilasvahaga ökomähiseid, hoolitsetakse maheaia ja tarude eest, tehakse teavitustööd mesinduse ja maakeskkonna tähtsusest elurikkuse säilitamisel ning tegeletakse agroturismiga.

Oli inspireeriv õppekäik, millega lõime aluse potentsiaalseks koostööks ka tulevikus, eelkõige EUROPARC sertifikaati arvesse võttes, millega liitumist kaalub ka Põlvamaa Partnerluskogu, seoses Arenduskoja poolt algatatud kavandatava rahvusvahelise koostööprojekti „Kestliku maaettevõtluse arengu võimestamine rahvusparkide/kaitsealadega piirkondades“. Oli põnev tutvuda piirkonna eripäradega ning näha ka sarnasusi.